Hur mycket för en valp?

Dätta inlägg har jag inte skrivit själv. När jag läste texten kände jag att vart enda ord stämde! Texten är tagen från internet

Låt mig säga några ord till dig, ja du, personen som skriver ett mejl för att helt enkelt fråga efter priset. Personen som ringer och efter att ha hört ett pris konstaterar överraskande: ”Jag kan köpa en billigare valp någon annanstans”. Jag vänder mig också till dig; personen som inte bryr sig om stamtavla för att jag vill ha ”bara ett husdjur”.

Ingen hund är ”bara ett husdjur”.

Bakom varje renrasig valp/hund finns en UPPFÖDARE. Jag använder versaler för att skilja en uppfödare från en husdjursfabrik eller en valpfarm. En välrenommerad uppfödare föder inte upp hundar utan papper/ stamtavlor , det skyddar inte rasens integritet. Registrering (stamtavlor) är register över härstamningar som dokumenterar blodslinje och gör det möjligt för en att forska om möjliga hälsoproblem finns i härstamningen. När du berättar för en uppfödare att du inte bryr dig om stamtavla så vad du egentligen säger till dem är att du inte bryr dig om valpens hälsa du vill bara ha det billigaste du kan hitta! När du väljer att köpa en valp från en välrenommerad uppfödare ansvarar denna uppfödare för varje valps hälsa; både hundägda och varje valp de har sålt under sin livstid. Den här uppfödaren kommer hoppa över semester, att sova, och det mesta av deras personliga husutrymme har förvandlats till plats för deras hundar. Den verkligt passionerade uppfödaren som älskar det de föder upp, lägger hela sitt hjärta och själ i det. Inte bara i valpar som säljs, utan även i varje valpköpare som äger en del av sitt hjärta och nu är medlem i deras utökade familj. Detta tar inte hänsyn till någon valp/hund som kan tänkas bli sjuk eller behöver extra hjälp för att trivas. Uppfödare oroar sig för sina bebisar efter att de flyttat och följer upp deras utveckling, tackar inte nej att ta tillbaka.

En uppfödare kommer att smutsa ner händerna, ofta täckt av allt i sällskap med födande. För det är vad livet handlar om… Mitt i födseln och döden är livet. Hjulet som fortsätter snurra. En uppfödare ska göra hälsotester, röntgenbilder, analyser, akuta kejsarsnitt, vaccinationer, registrera kullar, forska & läsa stamtavlor, avmaska, besikta samt microchipa sina valpar och få dem utvärderade av specialister.

Sist men på inget sätt minst, en uppfödare VÄLJER familjen som har turen att ha en av deras valpar. Ja, du läste rätt. En sann uppfödare väljer vem de säljer till eftersom de inte tjänar pengar på försäljningen. Det finns ingen kompensation som kan kompensera för den investering en Uppfödare har gjort så de behöver vara säkra på att det passar. Många gånger sagt fler nej än ja… En bra Uppfödare kommer ha olika kriterier för de som vill fortsätta sin blodslinje, varför? Eftersom uppfödning inte är ett ansvar som man någonsin ska ta lätt på, det är ett livsstilsval som avsatts för BARA de få hängivna människor som är villiga.

För att en hund aldrig är ”bara ett husdjur” det är Uppfödarens arv, en liten pojkes bästa vän, en liten flickors beskyddare, en äldre person terapi, en familjemedlem, någons hela värld!!!

Skriven delvis av: Sr. Eduardo Loredo Muller
Översatt till engelska av: Angel Sophia Nogga
Modifierad för hundar av: Amber French

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *